Boya Fabrikası Enerji Çözümü Örneği
Problem:
Aylık 110.000 TL elektrik faturası ödenmesi
Teşhis:
Fabrikadaki buhar kazanlarının ve kazan dairesinin fazla enerji harcaması olasılığına karşı tükettikleri enerjinin ölçülmesi, fanların ve dalgıç pompalarının ne kadar enerji tükettiğinin ölçülmesi, kablo kayıplarının ne kadar enerji kaybına yol açtığının ölçülmesi ve tüm değerlerin izlenmesi
Çözüm:
40 adet Enerji Analizörü ,Gateway (Ağ Geçitleri) ve 1 adet Enerji İzleme Yazılımı kullanıldı. Enerji Analizörleri, buhar kazanlarının, dalgıç pompaların, fanların, pompa gruplarının girişine, yeraltı kablolarının hem girişine hem de çıkışına konularak çektikleri güçler izlendi. Enerji İzleme Yazılımı aracılığıyla ölçülen değerler bilgisayar üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edildi. 2 x 11.0kWfanların ve 5 x 7.5kW pompa gruplarının yetersiz kaldığı anlaşıldı. Sistemde boru çapları genişletilip daha az enerji tüketmeleri sağlandı. Dalgıç pompaları 24 saat çalışıyordu. Pompa gücünü arttırarak daha az saat çalışması ve istenilen saatlerde çalışması sağlandı. Toprağın altından çekilen 85m.’lik, 120mm² kesitli kablonun çok ısındığı gözlenerek, onun yerine 240mm² kesitli kablo çekildi ve kablonun her iki ucunda bulunan Enerji Analizörleri aracılığıyla %20 tasarruf sağlandığı gözlemlendi. 8 adet 22kw gücündeki fanlar yıldız-üçgen yol verme sistemi ile çalışıyordu. 4 adet invertör alındı ve 12.000 TL ödendi. Fanlara invertörlerle yumuşak yol verildi. 3 ay sonunda 12.000 TL tasarruf edilerek invertörlerin bedeli karşılanmış oldu. Makine içinde sirkülasyon fanlarının frekansları düşürülerek tasarrufa gidildi. Basınç tankı olmadığı için su motorlarının çok fazla enerji harcadığı tespit edildi. 2.000 TL değerinde basınç tankı alınarak sisteme eklendi. Böylece 80 TL/ gün tasarruf edildi.
Sonuç:
Tüm bu uygulamaların sonucunda aylık elektrik faturası bedeli 80.000 TL'ye düştü. İşletme %30 tasarruf etmiş oldu ve enerjisini bu oran kadar verimli kullanmaya başladı.
Enerji Takibi Nedir? Enerji İzlemenin Faydaları Nelerdir? İsimli Blog Yazımızı Okumak İçin Tıklayın.
Enerji Yönetiminin Önemi İsimli Blog Yazımızı Okumak İçin Tıklayın.