Kompanzasyon Panosu Şönt Reaktör Kullanımı

Kompanzasyon Panosu Şönt Reaktör Kullanımı

Yapılarda elektronik komponentlerin artışına bağlı olarak kondansatörle sağlanan kompanzasyon sistemleri yetersiz kalmaya başlamıştır. Burada reaktif enerjiyi kompanze edebilmek ve enerjiyi kontrol altında tutmak üzere reaktörlerin devreye girmesi gereklidir.

İçindekiler

    Enerji kaynaklarının sınırlı oluşu, enerjinin verimli ve etkin bir şekilde kullanılması için birtakım tedbirler alınması zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu noktada belirli bir gücün üzerinde enerji çeken yapılarda, reaktif enerjinin belirli limitler dâhilinde kalması zorunlu tutulmuş ve limiti aşan kullanımlar için cezalar öngörülmüştür.

    Reaktif enerjinin kontrolü, yapıda kullanılan enerjinin kalitesi bakımından da önemlidir. Endüktif enerji ile kapasitif enerjinin dengede kalmasını sağlamak üzere kompanzasyon panolarından yararlanılmaktadır. Kompanzasyon panosu içinde kontrol edilmesi gereken birçok parametre bulunmaktadır. Bu parametrelerden biri de kapasitif yüklerdir.

    Şönt Reaktörler Neden Gereklidir?

    Yapılarda elektronik komponentlerin artışına bağlı olarak kondansatörle sağlanan kompanzasyon sistemleri yetersiz kalmaya başlamıştır. Burada reaktif enerjiyi kompanze edebilmek ve enerjiyi kontrol altında tutmak üzere reaktörlerin devreye girmesi gereklidir. Şönt reaktörler, sistemdeki kapasitif reaktif enerjiyi karşılayabilmek amacıyla sisteme endüktif yük şeklinde bağlanmaktadır. Bu sayede sistem istenen limitlerde tutulabilmektedir. Şönt reaktör hesabı sistemin istenen şekilde çalışılması için titizlikle gerçekleştirilmelidir.

    Şönt Reaktör Seçimi Nasıl Olmalıdır?

    Şönt reaktör seçimi, kompanzasyon sisteminin istenen performansı göstermesi bakımından önemlidir. Bu nedenle şönt reaktörlerin seçiminde kullanılan analiz ve ölçümlerin doğru olmasına dikkat edilmelidir. Yapılan ölçümlere göre ihtiyaç duyulan reaktör gücü değişmektedir. Şönt reaktörlerin miktarı az olmakla birlikte aktif enerji de tüketen elemanlar olması, gerekli olmayan hallerde devreden çıkmalarını sağlayan reaktif güç kontrol röleleri ile birlikte sisteme bağlanmasını gerektirmektedir.

    ENTES kompanzasyon ürünleri, reaktif enerji kontrolü alanında sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak geniş çözümler sunuyor. ENTES Standart Seri Şönt Reaktörler, Endüstriyel Seri Şönt Reaktörler ve SVC Çözümlü Şönt Reaktörler hakkında detaylı bilgi için tıklayın

    Reaktif Enerji Nedir? Kompanzasyon Nedir? Blog yazımızı okumak için tıklayın.

    Şönt Reaktörlerin diğer adıyla Endüktif Yük Reaktörlerinin, kapasitif yüklerin çok fazla olduğu işletmelerde, kapasitif enerjinin karşılanmasını sağlayan kompanzasyon elemanları olduğundan daha önceki blog yazımızda bahsetmiştik.

    Şönt Reaktörler, kapasitif etki altında olan işletmelerde, kapasitif enerjiyi yok etmek veya dengelemek için endüktif yük üreterek sisteminizi dengelemeye yardımcı olur. Bu sayede reaktif enerji ceza bedeli ödemek zorunda kalmazsınız.

    Şönt Reaktörler Nerelerde Kullanılır?

    • DC sürücülerin ağırlıklı olduğu tesisler
    • Uzun iletim hatları üzerinden beslenen verici sistemleri
    • Yarı iletken bulunduran güç elektroniği cihazları
    • Baz istasyonları
    • Uzun enerji iletim kabloların kullanıldığı tüketici tesisleri
    • Florasan ve LED aydınlatma kullanımı çok fazla olan labaratuvar, hastane ve mağazalar.

    Şönt Reaktör Bağlantı Şemaları

    Kompanzasyon sisteminin en önemli elemanlarından biri olan Şönt Reaktörler, tek fazlı ve 3 fazlı olarak üretilirler ve kapasitif etkiyi yok etmek için sisteme paralel olarak bağlanırlar.

    tek-fazli-sont-reaktör-baglanti-semasi
    Tek Fazlı Şönt Reaktör Bağlantı Şeması

    tek-fazli-sont-reaktor-semasiuc-fazli-sont-reaktor
    Üç Fazlı Şönt Reaktör Bağlantı Şeması

    uc-fazli-sont-reaktor-baglanti-semasi

    Şönt reaktörler sisteme herhangi bir noktadan baðlanabilir fakat böyle bir bağlantının doğru bir bağlantı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü şönt reaktörler, endüktif reaktif enerjinin yanında düşük miktarlarda (yaklaşık olarak %3-5 arasında) aktif enerji de tüketirler ve bu yüzden gerek olmadıkça devreden çıkmaları en doğrusudur. Bunu sağlayan ENTES Reaktif Güç Kontrol Röleleri, gerek olmadığı durumlarda şönt reaktörleri otomatik olarak devreden çıkarırlar ve gereksiz enerji tüketimini engellerler.

    ENTES şönt reaktörler, Avrupa standartlarında, uzun ömürlü ve zorlu çalışma şartlarına dayanıklı olarak tasarlanmıştır. Endüktif reaktif yük ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanan şönt reaktörlerin hepsi CE sertifikasına sahiptir.

    ENTES şönt reaktörler hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

    Yayınlanma Tarihi: 26 Kasım 2019, 11:11

    Yorumlar
    Cihangir ÜÇER
    16 Aralık 2021, 09:12

    Merhaba, Bilgilendirme metni için teşekkürler. Sizlere birkaç sorum olacak. Cevaplarsanız sevinirim. 1- 30 kVAR'lık SVC bloğunun yetmediği durumlar için ne öneriyorsunuz? 2- SVC li bir sistemde röle adımlarından birine ilave bir endüktif yük reaktörü bağlayabiliyor muyuz? 3- Bağlanabiliyorsa röle davranışı nasıl olur ? Yani sistemin ihtiyacı durumunda reaktif röle önce endüktif yük reaktörünü, sonra yetmediği durumda SVC yi mi devreye sokar? İyi çalışmalar...

    Yorum Yap
    ENTES Elektronik
    28 Aralık 2021, 12:12

    Merhaba Cihangir Bey, Yeni nesil rölelerimizde; (RGSR , RGA , RGP , RGP-SR) sürücü dışında ilave olarak röle ( kademe ) çıkışlarına tıpkı kontaktör ile beraber kondansatör bağlanabilindiği gibi herhangi bir kademesine şönt reaktör bağlanabilir. Anladığımız kadarıyla yaptığınız uygulamada; Sürücülü bir proje devreye alıp mevcuttaki sürücülü şöntlerin yetmediği durumlarda nasıl bir çözüm sağlayabilirim sorusu doğmuştur. Örn; SR-30E 3*10 kVar Şönt Reaktörü Sürücü ile sürer ve ilave olarak eksik kalan kısmı ise de Reaktif Güç Kontrol Rölesine kademe çıkışı olarak bağlanabilir. Reaktif Güç Kontrol Rölesi ise; 1.Adım’da röle çıkışına bağlı olan şöntleri devreye alıp eksik kalan kısmı ise de tristör tetiklemeli sürücü üzerinden alınarak hedef (cosf 1.000) ulaşılmaya çalışacaktır. ENTES ürün ve hizmetlerini tercih ettiğiniz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz. Bizlere daha hızlı ulaşabilmeniz için 0850 888 84 25 numaralı çağrı merkezimizden 1’i tuşlayabilirsiniz. Saygılarımızla.

    Nurettin Doğan
    22 Şubat 2021, 08:02

    Merhabalar kolay gelsin.Biz çizdiğimiz elektrik projelerine şönt reaktör koyuyoruz fakat şönt reaktörlerle alakalı bir hesaplama kullanmıyoruz.Bununla alakalı bir döküman veya hesaplama tekniği varmı.Varsa paylaşırsanız seviniriz.

    Yorum Yap
    ENTES Elektronik
    16 Mart 2021, 08:03

    Şönt Reaktör Seçimi: a) İşletmede kapasitif özellik gösteren; tasarruflu lambalar, LED aydınlatmalar, UPS (kesintisizgüç kaynağı) vb gibi yükler devrede iken, elektrik sayacının menüsünden 8.8.0 endeks alıp, bir saat sonra yeniden endeks alınarak arada çıkan fark,sayaç çarpanı ile çarpılarak çıkan değere göre ortalama bir şönt reaktör gücü kVAr belirlenir. Şönt reaktörlerin sistemden çekeceği akıma göre uygun elektrik sigortası ve kontaktör seçimi yapılmalıdır. İşletmedeki kapasitif yük çeşitliliği, sürekli olarak devrede ise işletmeye,kapasitif yükün sayaçtaki bir saatlik endeksi kadar sisteme şönt reaktör bağlanır. Fazlardan çekilen kapasitif reaktif güç (kVAr) dengeli ve sürekli ise, örnek olarak, sayaç bir saatte 2,7kVArh kapasitif enerji yazmışsa ortalama üç fazlı ve 2,7kVArgücünde şönt reaktör işletmede sürekli devrede kalacak şekilde bağlanır. Sayaç Çarpanı Hesabı Genel Formül: Sayaç Çarpan Oranı= Akım Trafosu Oranı x Gerilim Trafosu Oranı1.OG (Orta Gerilim)’den ölçüm alan, diğer bir ifade ile kendi trafosu olan işletmelerin sayaç çarpanı hesaplanırken, gerilim trafosu oranıda göz önünde bulundurmak gerekir. Akım Trafo Oranı: 300/5 = 60Gerilim Oranı: 33300 / 100 =333Sayaç çarpanı: 333 x 60 = 199802.AG (Alçak Gerilim)’den ölçüm yapan, akım trafosu kullanan işletmeler için sayaç çarpanı hesabı; Akım Trafosu Oranı: 300/5 =60Sayaç Çarpanı: 60 Not:3.AG (Alçak Gerilim)’den ölçüm yapan, akım trafosuz; direkt bağlı elektrik sayaçlarının olduğu işletmelerde sayaç çarpanı “1” olarak kabul edilir. b)Sistemde reaktif güçleri ölçen bir cihaz varsa (Reaktif güç kontrol rölesi, analizör vs.) cihaz üzerinden anlık olarak sistemden çekilen reaktif yüke göre ortalama şönt reaktör seçimi yapılabilir. c) İşletmedeki kapastif yükler, bazen devreye giriyor, bazen girmiyorsa (çok sayıda bilgisayar, tasarruflu lamba,UPS...) röle kontak çıkışlarında bulunan kademelerdeki kondansatörlerden bir veya birkaçı demontaj edilerek yerlerine şönt reaktör(ler) bağlanır. Bu sayede kademelerde kondansatörlere ilaveten şönt reaktörlerde bulunur ve gerektiği takdirde röle bu kademeleri devreye alır (Röle RGSR veya RGP serisi vb. kademelerine şönt reaktör bağlamaya elverişli rölelerden olmalıdır.)

    Haliloguz
    31 Ocak 2021, 21:01

    Merhabalar sisteme şönt reaktör lü röle ve svc eklemem lazım ama ne kadar kullanılacağını bilmiyorum normalde kullanılan bir tesisiin sayac okuma degerleri 1 saat ara ile okuyup öyle cıkarıyorum ama sizce saglıklımı yoksa daha pratik bir cözümü varmı yoksa svc 5e yerine direk 10e baglasam söntleri büyük tutsam zararı varmı illa birebirmi yapmam lazım sonucta svc ler lazım olan kadar cekiyor

    Yorum Yap
    ENTES Elektronik
    16 Şubat 2021, 07:02

    İşletmede kapasitif özellik gösteren; tasarruflu lambalar, LED aydınlatmalar, UPS (kesintisiz güç kaynağı) vb gibi yükler devrede iken, elektrik sayacının menüsünden 8.8.0 endeks alıp, bir saat sonra yeniden endeks alınarak arada çıkan fark, sayaç çarpanı ile çarpılarak çıkan değere göre ortalama bir şönt reaktör gücü kVAr belirlenir. Yada Sistemde reaktif güçleri ölçen bir cihaz varsa (Reaktif güç kontrol rölesi, analizör vs.) cihaz üzerinden anlık olarak sistemden çekilen reaktif yüke göre ortalama şönt reaktör seçimide yapılabilir. Sürücülü sistemlerde, SR-5E yerine SR-10E endüktif yük sürücüsünüde kullanıp reaktörler büyütüle bilinir. Sonuçta röle ihtiyacı kadarı devreye alacaktır. Endüktif yük sürücüsü bağlanabilecek Reaktif Güç Kontrol rölelerine aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz https://www.entes.com.tr/rgsr-reaktif-guc-kontrol-roleleri/ ÜRÜNLERİMİZLE İLGİLİ GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMANIZ VE YENİ ÇIKACAK ÜRÜNLERİMİZ HAKKINDA SON BİLGİLERİ SİZLERE İLETEBİLMEMİZ için aşağıda istemiş olduğumuz bilgileri tarafımıza geri dönüş yapmanızı rica ederiz. Sizlerden; - İrtibat numaranızı - Firma İsminizi - Hangi İl’den bizimle iletişime geçmiş olduğunuz Bizlere daha hızlı ulaşabilmeniz için 0850 888 84 25 numaralı çağrı merkezimizden 1’i tuşlayarak ulaşabilirsiniz. ENTES ürün ve hizmetlerini tercih ettiğiniz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz. Saygılarımızla

    Yorum Yap
    Sizi Arayalım
    Sizi Arayalım
    KVKK Aydınlatma Metnikapsamında ürün ve hizmetlere yönelik bilgi verilmesi, etkinlik, tanıtım, pazarlama ve kampanya faaliyetlerinin duyurulması amacıyla ENTES Elektronik’in iletişim bilgilerime ticari ileti göndermesine izin veriyorum.