Mermer Fabrikası Enerji Çözümü Örneği
Problem:
Yüksek miktarda enerji tüketimi
Teşhis:
Fabrikadaki mermer kesme, silme ve dizme makinelerinin fazla enerji harcaması olasılığına karşı tükettikleri enerjinin ölçülmesi ve bu değerlerin izlenmesi
Çözüm:
23 adet Enerji Analizörü, Gateway (Ağ Geçitleri) ve 1 adet Enerji İzleme Yazılımı kullanıldı. 1 adet Enerji Analizörü, toplam gücü ve enerjiyi görmek için trafo ana girişine takıldı. Haberleşme için dağıtım panosundan 100 metre uzaklıktaki bilgisayara kablo çekildi. Daha sonra yüksek enerji tüketen makine ve bölümlere takılan 22 adet Enerji Analizörü ile haberleşilerek fabrikadaki enerji tüketimleri izlenmeye başlandı. Mermer kesme makinelerinin normal yükte çekmeleri gereken 100 A akım yerine 150 A akım çektikleri, aşırı zorlanma sebebiyle bıçakların balanslarının erken bozulduğu ve 1 saatte en az 12,5m2 mermer kesilmesi gerekirken 10 m2 mermer kesildiği tespit edildi. Gerekli ayarlar yapılarak bu sorun giderildi. Bir mermer kesme makinesi (ESTE) 110 kVAgücündedir. Saatte ortalama 80 kWhenerjiharcar. Yani bir ESTE saatte 12,5m2 mermer keserken 80kW enerji tüketir. Bu da 18 TL/saat tüketim bedeline yol açar. Kurulan izleme sistemi sayesinde ürün maliyeti hesaplarına enerji tüketimi de eklendi ve satış fiyatları revize edildi. Bir işçinin 5 dakika mesai kaybı yılda 26 saatlik işgücü kaybına yol açıyordu. Bu fabrika 26 saatte 2 konteyner ürün çıkarma kapasitesine sahipti ve bu da yaklaşık $ 30.000 değerindeydi. Makinelerin ne zaman çalıştıklarının izlendiğinin bilincinde olan işçiler mesai saatlerine riayet etmeye başladılar. Böylece işgücü kaybı ortadan kaldırıldı. Vardiya yapılması gerektiğinde, fabrikada 3 işçi çalışıyor olsa bile başlarında 1 vardiya mühendisi bulunması gerekmekteydi. Kurulan izleme sistemi sayesinde makinelerin çalışma saatleri ve tükettikleri enerji değerleri uzaktan takip edilebildiğinden dolayı vardiya mühendisine gerek kalmadı. Böylece işletme ayda en az 2.000 TL tasarruf etmiş oldu.
Sonuç:
Tüm bu uygulamaların sonucunda aylık enerji tüketimi azaldı ve enerji verimliliği sağlanmış oldu. Artan makine verimleri ve azalan testere balans maliyeti ile sistem kendisini 6 ayda amorti etti.
Enerji Takibi Nedir? Enerji İzlemenin Faydaları Nelerdir? İsimli Blog Yazımızı Okumak İçin Tıklayın.
Enerji Yönetiminin Önemi İsimli Blog Yazımızı Okumak İçin Tıklayın.