Proje Liderinin 5. Elementi: Tutum
Tecrübe, zeka, teknik bilgi, vizyon…
Tecrübe, zeka, teknik bilgi, vizyon… Bunlar teknik proje liderlerinden beklenen temel kişisel nitelikler. Bu nitelikler bir kişide ne kadar çok buluşursa; her türlü durumda projelerin hızla başarıya ulaşacağı, ürünlerin hızla geliştirileceği, cironun ve karın yükseleceği varsayımını yapmak yanlış olmayacaktır.
Peki, gerçekten bu saydığımız nitelikler başarı için yeterli mi? Yoksa bazı durumlarda bu niteliklerin katalizörü olan farklı bir etmene ihtiyaç var mı?
Katalizör etmenimiz tutum, belki de her şeyden önemlisi tutum. Havalı bir tanım yapmamız gerekirse:Tutum (Attitude) bir bireye atfedilen ve onun bir psikolojik obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir biçimde oluşturan eğilimdir. Tutum iyiyse, bahsettiğimiz diğer temel nitelikler yeterliyse ve Mars’ta kalıcı yaşam gibi yakın zamanda gerçekleşemeyecek hedefler yoksa :) diğer tüm sorunların üstesinden gelinebilir.
Tutum, nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağını ve pratikte nelerin mümkün olabileceğini de büyük ölçüde belirler. Bilginiz dahilinde olan veya eğitim aldığınız bir konuda bile doğru bir tutumunuz yoksa, o konuyla ilgili herhangi bir aksiyonunuz olamayacaktır.
Esasında kısaca, kötü tutum + çok yetenek her zaman başarıyı getirmiyor. Bir projenin ortasında diğer paydaşların verimini düşürecek hal ve tavırlar, projeyi yarım bırakma ve bir anda sorumsuz sorumlu rolüne bürünme gibi davranışlar kötü tutumun yan etkileri olarak projeleri sonuçsuz bırakabilir. Üstün yetenek, kötü tutum ile katalize edilirse başarısızlık ihtimali yüksektir. Fakat ortalama yetenek, iyi tutum ile katalize edilirse başarı ihtimali yüksektir. Çünkü hayatın her alanında başarıyı yakalayabilmek için doğru tutuma ihtiyaç vardır.
Yayınlanma Tarihi: 02 Ekim 2019, 08:10